CHOCOLATE WATCHBAND – THIS IS MY VOICE

De ‘Chocolate Watchband’ is een psychedelische garagerockgroep uit San José, Californië die al in 1965 boven de doopvont werd gehouden. We moeten er wel bij vermelden dat de band het na amper vijf jaartjes al voor bekeken hield in 1970. Maar omdat het bloed kruipt waar het niet kan gaan, werd een nieuwe start genomen in 1999 en deze groep bestaat anno 2019 dus nog steeds, weliswaar in een aantal keren aangepaste bezetting.

De in 1966 bij de groep gekomen leadzanger en gitarist Dave Aguilar is dezer dagen de belangrijkste songschrijver van de nummers van ‘Chocolate Watchband’. De andere huidige bandleden zijn de gitaristen Tim Abbott en Derek See, bassist Alec Palao en drummer Gary Andrijasevich. Ik weet niet of je muzikanten van boven de 70 jaar nog wel ‘punkers’ mag noemen, maar het is wel een feit dat de ‘Chocolate Watchband’ nu een nieuwe plaat “This Is My Voice” heeft gelanceerd.

Daarop staan elf songs waarin ze verbaal keihard en woedend tekeer gaan tegen hun thuisland Amerika, tegen de steeds meer afbrokkelende ‘American Dream’ en tegen de huidige president (of is het ‘clown’) die vanuit het Witte Huis in Washington voortdurend ongegeneerd op brutale wijze zijn eigen landgenoten en de rest van de wereld meent te moeten schofferen.

Een typerende song die deze frustraties ventileert is het nummer “Judgement Day” (zie video). Ook de albumtiteltrack “This Is My Voice” kan zeker als een hedendaagse protestsong gezien worden, net als albumafsluiter “Til’ The Daylight Comes” die begint met een koor dat ‘Make America Great Again’ roept, gevolgd door een ‘fake news’ aankondigende Donald Trump.

De gitaarklanken domineren nog altijd de meeste tracks op deze plaat, te beginnen met opener “Secret Rendezvous”. Er werden ook een paar liedjes geselecteerd van andere sixties-artiesten die op deze plaat door ‘Chocolate Watchband’ worden gecoverd. De eerste coverversie is er één van “Trouble Every Day”, de door Frank Zappa gecomponeerde song voor het uit 1966 stammende album “Freak Out!” van ‘The Mothers Of Invention’.

Coversong nummer twee is van het minder gekende “Talk Talk” van ‘The Music Machine’ uit hun plaat “(Turn On) The Music Machine” van 1966. Ook de song “Desolation Row” uit Bob Dylan’s album “Highway 61 Revisited” van 1965 krijgt hier een zeer knappe coverversie en “Can’t Seem To Make You Mine” van ‘The Seeds’ uit 1966 is het laatste gecoverde nummer op deze plaat.

Van de door frontman Dave Aguilar geschreven nummers onthouden we vooral het aan Bo Diddley-schatplichtige “Take A Ride” en het Beatlesque “Bed”. De scherpe kantjes zijn er dan misschien wel een beetje af bij de muziek van ‘Chocolate Watchband’, maar “This Is My Voice”, hun eerste album sinds 2001 mag er anno 2019 absoluut nog zijn, al ware het enkel en alleen al voor hun kritische boodschappen in de songteksten.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Dirty Water Records

video